Ruud van Brevoort gaat met pensioen

Ruud SC

Fysiotherapeut Ruud van Brevoort gaat met pensioen

STEENWIJK - Dik 36 jaar is Ruud van Brevoort (62) fysiotherapeut in Steenwijk. Op 1 januari zet de inwoner van Zuidveen een punt achter zijn lange carrière om van een welverdiend pensioen te gaan genieten. 'De patiënten ga ik zeker missen, de administratieve rompslomp beslist niet.'

Ruud van Brevoort vormt samen met Tony Degenkamp en Marieke Woudstra een maatschap. Samen runnen zij sinds 2007 de praktijk Fysiotherapie en Manuele therapie Hogewal. Naast dit drietal werken nog tien fysiotherapeuten en een secretaresse in de praktijk in Steenwijk-West. Van Brevoort heeft al tijdens een afscheidsetentje op 15 december met zijn collega's stil gestaan bij zijn naderende pensioen. Een afscheidsreceptie hoeft van hem niet. 'Ik houd er niet van in de schijnwerpers te staan,' zegt de Zuidvener bescheiden. Terugblikken op zijn carrière wil hij wel.

Van Brevoort groeide op in Hoofddorp. Tijdens zijn jeugd was hij als begeleider betrokken bij gehandicapte kinderen. Dat sprak hem aan en ook omdat hij vanuit huis werd gestimuleerd, koos hij ervoor om na de Havo de opleiding tot algemeen fysiotherapeut in Bloemendaal te gaan volgen. Later volgde hij nog cursussen op het gebied van haptonomie, sportfysiotherapie en manuele therapie.

Steenwijk
Op de fysiotherapieopleiding leerde Van Brevoort zijn vrouw Hanneke kennen. Zij wilde graag in Drenthe gaan werken omdat haar ouders een vakantiehuisje in Dwingeloo bezaten. Het werd uiteindelijk Steenwijk. Van Brevoort kwam, nadat hij zijn dienstplicht had vervuld, in 1981 ook die kant op. Hij werkte eerst op de dependance aan Het Schar in de Oostermeenthe van fysiotherapeut Ton Winkel. In 1995 verhuisden zij, na het opsplitsen van deze grote praktijk, naar de hoofdvestiging aan de Stationsstraat. Het echtpaar Van Brevoort vormde sinds 2001 samen met Degenkamp en Woudstra een maatschap. Omdat het gebouw aan de Stationsstraat te klein werd en niet meer voldeed aan de eisen, besloten zij te verhuizen. In 2007 betrokken zij na een grondige verbouwing het pand aan de Hogewal 2. Aan het eind van dat jaar stapte Van Brevoorts vrouw uit de maatschap en is ze in deze praktijk verder gegaan als pedicure.

Heilgymnastiek
'Pien in de kneie verstond ik nog wel,' zegt Van Brevoort over het taalgebruik van zijn Steenwijkse patiënten. 'Ik moest in het begin wel wennen aan hun directe taalgebruik zonder dubbele bodems.' De fysiotherapeut heeft in de loop der jaren een stijl ontwikkeld, waarbij hij het liefst op voet van gelijkheid met zijn patiënten staat. 'Begeleiden en adviseren vind ik net zo belangrijk als behandelen,' voegt hij daar aan toe. Zijn behandelkamer in de praktijk aan de Hogewal ademt nog de sfeer van vroeger uit. Er staat nog een wandrek en een balansplankje. 'Fysiotherapie komt voort uit de Heilgymnastiek en destijds werden deze attributen uit de sportzaal in de behandelkamer verplicht gesteld. Tegenwoordig zijn die daar niet meer nodig. De praktijk bezit nu een moderne oefenzaal met fietsen, een loopband en andere apparaten uit de sportschool.

Administratie
Van Brevoort had nog een jaar door kunnen werken, maar kiest ervoor om per 1 januari te stoppen. Als reden daarvoor noemt hij: 'Ik was een periode niet zo fit en wil geen tijd meer steken in niet leuke dingen.' Daarmee doelt hij vooral op de toegenomen administratieve verslaglegging. 'Daarin zijn we echt doorgeschoten,' zegt Van Brevoort. Wel geeft het hem veel voldoening als hij zijn patiënten klachtenvrij zag vertrekken. Hij merkte dat die patiënten in de loop der jaren steeds mondiger werden. 'Ze komen gerichter binnen en brengen meer kennis mee.' Hij ervaart het als een puzzeltje om uit te zoeken waarom een patiënt een bepaalde klacht heeft. 'Door 36 jaar ervaring heb ik daarin een patroon leren herkennen. Streng is hij niet. 'Ik geef oefeningen mee, maar de patiënt blijft zelf verantwoordelijk.'

De extra vrije tijd die Van Brevoort binnenkort krijgt, wil hij opvullen met fietsen en hardlopen. De vele Bommelitems in zijn werkkamer getuigen van zijn voorliefde voor de boeken van Marten Toonder. Zijn collega's wil hij graag nog toewensen dat ze in de toekomst minder administratieve druk zullen ervaren en meer ondersteuning van de overheid zullen krijgen. Degenkamp en Woudstra zullen de praktijk nu samen gaan leiden. De patiënten van van Brevoort worden overgenomen door Rebecca Hartkamp, zij is al enige tijd werkzaam binnen de praktijk en zal dat vanaf 2018 fulltime gaan doen.

Bron: Steenwijker Courant